4H-YRITTÄJYYS & OPINTOPISTEET


4H-yrityskoulutus verkossa 1 op

4H-yrityskoulutus verkossa on yhden opintopisteen laajuinen ja on suunnattu yli 15-vuotiaille, työskentely määräsi on n. 27 tuntia.


Osaamistavoitteet

4H-yrityskoulutuksen jälkeen osaat tunnistaa omat vahvuutesi ja kiinnostuksen kohteesi ja osaat hyödyntää niitä yritysideassasi

osaat suunnitella kannattavaa yritystoimintaa

osaat perustaa 4H-yrityksen.


Sisältö

Koulutuksen sisältönä ovat oman osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden tunnistaminen, palvelu- tai tuoteidea, liikeidea, kannattava yritys, 4H-yrityksen perustaminen sekä 4H-yrittäjän paperityöt ja velvollisuudet.

Koulutuksen viimeinen tehtävä on tapaamisen 4H-yhdistyksessä, jossa esittelet koulutuksen aikana tekemäsi 4H Business Model Canvas -taulukon.


Todistus

Koulutuksen opintopistopisteytetyt todistukset myöntää Opintokeskus Sivis. Sivisverkossa olevaa opintorekisteriä varten tarvitaan osallistujilta tietoja. Vähintään tarvitaan osallistujan etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuolitieto (opintorekisterissä lakisääteinen).

Lisää tietoa: 4H-yrittäjäkoulutus 1 op4H-yrittäjänä toimiminen 7 op

4H-yrittäjänä opit paljon. Hyödynnä osaamisesi opinnoissa ja työnhaussa. 4H-yrittäjänä toimimisesta on mahdollista saada 7 opintopistettä, kun tietyt osaamisen kriteerit on hyväksyttävästi esitetty.


Laajuus

4H-yrittäjänä toimimisesta voit saada 7 opintopisteen arvoisen todistuksen. Yhdellä opintopisteellä tarkoitetaan oppijan arvioitua keskimääräistä 27 tunnin työpanosta osaamistavoitteiden saavuttamiseksi. 4H-yrittäjänä toimimisen opintopisteytetty todistus edellyttää vähintään kolmen kuukauden ajan yrittäjänä toimimista.


Osaamistavoitteet

Kun olet toiminut vähintään kolme kuukautta 4H-yrittäjänä

tiedät velvollisuutesi yrittäjänä

osaat tehdä yritykseesi liittyviä päätöksiä ja ymmärrät tehtyjen päätösten merkityksen

osaat soveltaa asiakaspalvelutaitoja ja viestintä- ja markkinointitaitoja erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä

osaat arvioida omaa ja yrityksesi toimintaa sekä raportoida yrityksesi toiminnasta

osaat ideoida ja suunnitella yrityksen toimintaa ja ratkaista yritystoiminnassa esiin tulevia haasteita ja ongelmia

osaat suunnitella ja toteuttaa kannattavaa yritystoimintaa


Sisältö

4H-yrittäjä toimii yrittäjänä vähintään kolme kuukautta, jonka aikana tapahtuu seuraavia.

4H-yrityksen perustaminen

Yritystoiminnan suunnitteleminen

Liikeidea

Yrityksen toteuttaminen

Hinnoittelu, kustannuslaskelmat ja kirjapito

Yrityksen markkinointi ja viestintä

Asiakaspalvelu- ja sosiaaliset taidot

Yrityksen toimialaan liittyvät substanssitaidot

Yrityksen toiminnasta raportoiminen.


Osaamisen näyttäminen

Opintopisteytetyn todistuksen 4H-yrittäjänä toimimisesta saa, kun arviointiin lähetetystä aineistoista ilmenee osaamistavoitteiden saavuttaminen. Osaamista kuvaava aineisto koostuu seuraavista.

1. Yrityksen liiketoimintasuunnitelma esimerkiksi 4H-BMC

2. Toimintakertomus ja talousraportti. Katso raportointiin ohjeita täältä.

3. Itsearviointilomake (4H-yrittäjän työkirjassa sekä ladattavissa alta)

4H-yrityksen itsearviointilomake

4. Oppimispäiväkirja. Katso 4H-akatemian vinkit oppimispäiväkirjan tekemiseen tästä linkistä.


Aineiston saa toimittaa kirjallisesti, blogina, videona, äänitiedostona jne. kuitenkin raportointilomakkeen kautta. Pääasia on, että osaaminen tulee todennettua. Suositeltava tapa on koota kaikki materiaali yhdeksi tiedostoksi.

Opintopisteitä haet 4h.fi -sivuilla olevan lomakkeen kautta (linkki alla olevassa painikkeessa). Voit täyttää hakemuksen koska tahansa, mutta suositeltava tapa on hakea edellisen vuoden toimintaan liittyvää todistusta 15.1. mennessä. Hakemuksen lisäksi toimitat henkilötiedot opintorekisteriä varten oman 4H-yhdistykseen. 

Opintopisteiden hakulomake


Todistus

4H-yhdistys arvioi osaamistavoitteiden saavuttamisen ja tekee merkinnän suoritetusta opintojaksosta Sivisverkkoon.

Koulutuksen opintopistopisteytetyt todistukset myöntää Opintokeskus Sivis. Sivisverkossa olevaa opintorekisteriä varten tarvitaan osallistujilta tietoja. Vähintään tarvitaan osallistujan etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuolitieto (opintorekisterissä lakisääteinen).

Sivisverkon opintorekisteriin pääsee katsomaan omia tietoja ja tulostamaan omia todistuksia, jos on tunnistautunut Sivisverkkoon. Tunnistautumiseen on kaksi vaihtoehtoa.

  1. Suositeltu tapa: Tunnistaudu itse esim. pankkitunnuksilla. Kirjaudu Sivisverkkoon osoitteessa sivisverkko.ok-sivis.fi. Linkki löytyy myös sähköpostiisi saapuneesta viestistä, jossa kerrotaan Sivisverkkoon tehdystä suoritusmerkinnästä. Kun tunnistaudut itse, saat käyttöösi Sivisverkon kaikki ominaisuudet. Voit esim. tulostaa todistuksesi opintorekisteristä aina halutessasi.
  2. Varavaihtoehto: Täytä henkilötietolomake. Toimita se kouluttajalle tai 4H-yhdistykseesi. Näytä samalla henkilötodistuksesi. 4H-yhdistys tekee tunnistautumisen Sivisverkkoon. Tämä tunnistautuminen ei ole yhtä vahva, kuin itse tehty pankkitunnistautuminen.

Lisää tietoa: 4H-yrittäjänä toimiminen 7 op

Lisää tietoa opintopisteytyksestä ja sen hakemisesta: 4H-akatemia ja opintopisteet